Tot 1 april 2020 was het mogelijk om onder soepele voorwaarden een omzettingsvergunning voor woningdelen voor bijvoorbeeld 4 of 5 personen aan te vragen in de gemeente Amsterdam. De gemeente wilde verhuurders hiermee de mogelijkheid bieden om bestaande woningdeel-situaties te legaliseren. Sinds 1 april 2020 is voor het krijgen van omzettingsvergunningen in de gemeente Amsterdam een ander regime van kracht. Vergunningsadvies.nl neemt met u het nieuwe beleid door.
Gemeenschappelijke ruimte.
Net als in de oude situatie blijft de verplichting bestaan dat de woning moet beschikken over een gemeenschappelijke ruimte van 11m2. In deze gemeenschappelijke ruimte moet een ‘leef-vierkant’ te maken zijn van (aan beide zijden!) minimaal 3m breed en 3m lang.
Slaapkamers.
Voor de minimale omvang van de slaapkamers zijn in de nieuwe situatie geen nieuwe vereisten opgenomen. Wel moeten slaapkamers net als in de oude situatie aan de minimale eisen uit het Bouwbesluit 2012 voldoen. Zo moet een slaapkamer bijvoorbeeld directe daglichttoetreding en de bestemming woonruimte hebben.
Geluidsisolatie.
Voor woningdelen door 3 personen gelden ook in de nieuwe situatie geen geluidsisolatie eisen. Voor 4 personen of meer gelden wel geluidsisolatie eisen. Deze moeten direct na ingebruikname (maximaal 6 maanden na verlenen van de vergunning) aanwezig zijn. In de praktijk komen de eisen vaak neer op het plaatsen van bijvoorbeeld een nieuwe zwevende ondervloer. Vergunningsadvies.nl kan voor uw specifieke situatie adviseren over de te nemen maatregelen.
Quota.
De gemeente Amsterdam heeft 99 wijken. In al deze wijken mogen totaal maximaal 5% van de woningen groter dan 60m2 een omzettingsvergunning hebben. Pas na 11 mei 2020 maakt de gemeente Amsterdam bekend in welke wijken het quotum al vol is. Daarna kan vergunningsadvies.nl u adviseren over de mogelijkheden van een omzettingsvergunning voor uw woning. Ook geldt er vanaf 1 april 2020 een quotum van 25% per pand. Het is dus belangrijk om bij aankoop extra goed op te letten of er in hetzelfde pand of bouwblok niet al te veel vergunningen zijn aangevraagd in het verleden. Vergunningsadvies.nl kan voor u uitzoeken of dit het geval is.
Individueel huurcontract.
De gemeente Amsterdam gaat als voorwaarde in de vergunning opnemen dat kamerbewoners moeten beschikken over een eigen individueel huurcontract. Voor u als verhuurder kan dit administratieve en financiële consequenties hebben. Neem contact op met Vergunningsadvies.nl om de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze beleidsregel door te nemen.
Direct weten of u een vergunning nodig heeft en
hiervoor in aanmerking komt? Doe de
vergunningcheck